Eco steigerhout

Waar moet je op letten bij een fruitboom in je tuin?

vijgenbomen kopen

Waar moet je op letten bij een fruitboom in je tuin?

Geplaatst op

Fruitbomen planten in de tuin is een prachtige aanvulling voor een tuin en een manier om jou en je gezin te voorzien van vers fruit. Als je erover nadenkt om fruitbomen te gaan planten in je tuin moet je eerst goed nadenken over de beschikbare ruimte in je tuin en het klimaat in je regio. In deze blog kijken we naar deze zaken en meer waar je op moet letten voordat je fruitbomen gaat aanschaffen.

Beschikbare ruimte voor het planten van fruitbomen

Met een beetje planning kun je al snel genieten van fruit uit je eigen achtertuin. Je kunt kiezen uit diverse soorten fruitbomen die je in je tuin kunt planten. Appelbomen en perenbomen liggen voor de hand. Maar in Nederland kun je over het algemeen ook eenvoudig kersenbomen en vijgenbomen kopen voor in je achtertuin. De eerste stap is het evalueren van de grond in je tuin en de hoeveelheid zon die je locatie krijgt. De meeste fruitbomen hebben een grond nodig die voldoende drainage heeft en minstens 6 uur zonlicht per dag. Tevens kunnen standaard fruitbomen tot wel 8 meter hoog worden. Als je daardoor problemen krijgt met de buren is het wellicht beter om dwergbomen of semi-dwergbomen te kopen die niet boven de 4,5 meter komen.

De temperatuur in de omgeving

Het klimaat van je omgeving en voornamelijk de temperatuur is ook van invloed op de geschiktheid van de fruitbomen voor in je tuin. Koude winters hoeven niet desastreus te zijn voor tuinbomen. Bepaalde bomen, zoals vijgenbomen, zijn winterharde bomen die prima tegen koude temperaturen kunnen. Ze hebben zelfs een aantal uren met koude temperaturen nodig om de volgende zomer weer in bloei te komen. Je kunt vooraf bij de meeste tuincentra genoeg informatie opdoen over de winterhardheid van de diverse fruitbomen.

Fruitbomen als onderdeel van het tuinontwerp

Als je het ontwerp van je tuin aan het maken bent, vergeet niet dat bepaalde bomen meerdere vergelijkbare bomen nodig hebben om goed te kunnen groeien. Daarnaast kan de aanwezigheid van andere bomen bevorderlijk of juist schadelijk zijn voor de groei van je fruitbomen. Uiteraard is er ook een esthetisch aspect wat je niet moet vergeten. Fruitbomen zijn vaak nogal aanwezig in je tuin, en kunnen andere delen letterlijk overschaduwen. Afsluitend heb je geduld nodig! Als je een fruitboom plant heb je het eerste jaar nog geen volle fruitmanden. Afhankelijk van het soort boom kan dit drie of zelfs vijf jaar duren.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden