Het egaliseren van een vloer is een belangrijke stap in het proces van het leggen van nieuwe vloerbedekking. Of je nu kiest voor tegels, laminaat, tapijt of een andere vorm van vloerbedekking, een goed geëgaliseerde vloer is essentieel voor een mooi eindresultaat. In deze blog bespreken we waar je op moet letten bij het egaliseren van je vloer, van voorbereiding tot uitvoering, en waarom dit zo belangrijk is.

Welke voorbereidingen moet je treffen?

Voordat je begint met het egaliseren van je PVC vloer, is het van cruciaal belang om de nodige voorbereidingen te treffen. Allereerst moet je de vloer grondig reinigen om ervoor te zorgen dat er geen vuil, stof of ander materiaal op de vloer achterblijft dat de egaliseermortel kan belemmeren om goed te hechten. Daarnaast is het belangrijk om eventuele scheuren, gaten of andere oneffenheden in de vloer te repareren voordat je begint met egaliseren. Het gebruik van een geschikte primer kan ook helpen om de hechting van de egaliseermortel te verbeteren.

Stappenplan voor het egaliseren van je vloer

Het egaliseren van een vloer vereist zorgvuldige planning en uitvoering. Hier is een algemeen stappenplan dat je kunt volgen:

  • Voorbereiding: Zoals eerder vermeld, is het belangrijk om de vloer grondig schoon te maken en eventuele beschadigingen te repareren voordat je begint met egaliseren.
  • Mengen van de egaliseermortel: Volg de instructies op de verpakking van de egaliseermortel om de juiste verhouding water en mortel te mengen. Zorg ervoor dat het mengsel glad en klontvrij is.
  • Aanbrengen van de egaliseermortel: Giet de gemengde egaliseermortel gelijkmatig over de vloer uit en gebruik een vlakspaan of troffel om de mortel te verspreiden en glad te strijken. Werk snel, want egaliseermortel droogt snel.
  • Wachten en controleren: Laat de egaliseermortel drogen volgens de instructies op de verpakking. Controleer regelmatig of de mortel gelijkmatig is opgedroogd en geen scheuren vertoont.
  • Schuren (optioneel): Indien nodig kun je na het drogen van de egaliseermortel de vloer licht opschuren om eventuele ruwe plekken glad te maken.

Waarom is het belangrijk om je vloer te egaliseren

Het egaliseren van je vloer is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste zorgt een geëgaliseerde vloer voor een mooier en strakker eindresultaat bij het leggen van nieuwe vloerbedekking. Oneffenheden in de vloer kunnen leiden tot problemen bij het leggen van bijvoorbeeld tegels of laminaat, zoals bobbels of holle plekken. Daarnaast kan een goed geëgaliseerde vloer de levensduur van je vloerbedekking verlengen, omdat het de belasting gelijkmatig verdeelt en voorkomt dat de vloerbedekking snel slijt op plekken waar de vloer niet goed geëgaliseerd is.

Kun je gemakkelijk zelf je vloer egaliseren, of is het beter om een professional in te schakelen?

Of je zelf je vloer kunt egaliseren of beter een professional kunt inschakelen, hangt af van verschillende factoren, waaronder je ervaring, het type vloerbedekking dat je wilt leggen en de staat van de vloer. Het egaliseren van een vloer vereist enige handigheid en ervaring, dus als je twijfelt over je eigen vaardigheden, is het wellicht verstandig om een professional in te schakelen. Een professionele vloerder kan niet alleen zorgen voor een perfect geëgaliseerde vloer, maar ook eventuele problemen tijdig opsporen en oplossen, waardoor je uiteindelijk geld en tijd bespaart. Echter, als je handig bent en vertrouwen hebt in je eigen kunnen, kun je met behulp van de juiste instructies en materialen ook zelf je vloer egaliseren.