Omdat een waterontharder veel voordelen heeft en het ook nog eens in veel huishoudens werkt en ook nog eens bespaard zou je denken dat het nodig is. Nu willen we graag laten lezen dat dit ook echt zo is. Twijfel is zeker niet nodig! Overtuiging is wat er nodig is.

De waterontharder

De waterontharder kan veel voordelen met zich mee brengen in een huishouding. Het maakt van hard water weer zacht water. Er is minder kalkaanslag, het geeft een zachtere huid en haren, er kan minder schoonmaakmiddelen en wasmiddelen verspild worden en ook nog eens minder stroomverbruik van huishoudelijke apparatuur. 

Is de waterontharder ook nodig in het huishouden?

Deze vraag kan eenvoudig beantwoord worden door aan te geven dat dit afhankelijk is van de hardheid van het water. Dit verschilt nogal per streek. Wanneer de waterhardheid boven de 14 Duitse graden is dan zou de waterontharder zeker een optie zijn. Je hebt dan hard tot zeer hard water. 

Wat zijn de gevolgen van hard water?

Wanneer de smaak van hard water nog wel mee valt, denkt men al gauw waarom je dan een waterontharder nodig hebt. Er zijn natuurlijk een aantal nare gevolgen. We zullen deze benoemen:

  • Kalkaanslag: Kalkaanslag is moeilijk te verwijderen en staat niet echt mooi op je apparatuur en sanitair. 
  • Hoge energie rekening: Door de kalk krijg je een isolerende functie
  • Droge huid: Door de hardheid wordt de huid droger
  • Zeep wat niet schuimt: Er is meer schoonmaakmiddel nodig om het te laten schuimen
  • Thee zetten met hard water is niet verstandig: Theebladeren gaan met de kalk een verbinding aan waardoor je een bittere drank krijgt

Hoe voorkomt de waterontharder de kalkaanslag?

De waterontharder haalt over het algemeen calcium en magnesium uit het leidingwater. Dit gebeurd met harstcilinders die gevuld zijn met harstkorrels. Deze nemen de calcium en magnesium op uit het water en laten dan het zachte water door. Wanneer de harstkorrels verzadigd zijn met calcium en magnesium wordt het doorgespoeld met regeneratie zout. Op die manier herwinnen ze hun capaciteit weer. Daardoor worden de kalk en magnesium afgevoerd door het riool.

Een magnetische waterontharder werkt overigens net weer iets anders en heeft vrijwel geen onderhoud nodig. Daarom is de magnetische waterontharder nu ook bezig met een opmars.