Spouwmuren zijn verantwoordelijk voor tot 35% van het warmteverlies van de gemiddelde Nederlandse woning, dit leidt tot hogere energierekeningen omdat de centrale verwarming dit warmtetekort compenseert. Veel huizen die na de jaren dertig van de vorige eeuw zijn gebouwd, hebben twee muren met een tussenruimte, die bekend staat als een spouwmuur. Dit is ontworpen om te voorkomen dat regenwater binnendringt, maar betekent ook dat er warmteverlies kan optreden tussen de twee muren. Het is mogelijk om spouwmuren te isoleren en het energierendement van je woning te verhogen. Lees verder voor meer informatie over spouwmuurisolatie, de kosten en de voordelen.

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie bestaat uit isolerende materialen, zoals minerale wol. Het wordt in je huis geïnstalleerd door kleine gaatjes in je buitenmuren te boren en het materiaal in het gat te blazen totdat het is opgevuld. Het werkt door de lucht op te vangen in een isolatiemateriaal dat in de spouw is gespoten of geïnjecteerd. Het materiaal helpt de warme lucht op te vangen en voorkomt ook dat de lucht gaat circuleren, waardoor warmteverlies door zowel geleiding als convectie wordt voorkomen. Minerale wol wordt ook geleverd in platen die gebruikt kunnen worden om een spouwmuur geheel of gedeeltelijk te vullen. Andere beschikbare materialen zijn PIR (Polyisocyanuraat) en Phenolic-platen.

Welke materialen worden gebruikt voor spouwmuurisolatie?

Hieronder vind je enkele voorbeelden van de meest gebruikte materialen voor spouwmuurisolatieprojecten:

Minerale Wolvezel – Minerale wolvezel wordt gemaakt van gesmolten glas of steen. Deze worden gesmolten en vervolgens tot vezels gesponnen, waarna ze in de spouw kunnen worden geïnjecteerd om te worden gebruikt voor de spouwmuurisolatie. Mineraalwolplaten worden gebruikt in een spouw die geheel of gedeeltelijk moet worden opgevuld.

PIR – PIR (Polyisocyanuraat) is een thermohardende kunststof die gebruikt wordt als harde thermische isolatie. Deze platen worden gebruikt in een spouwmuur die een gedeeltelijke vulling vereist.

Phenolic – Phenolic-platen worden vervaardigd door een proces waarbij een kunststofschuim een isolerende kern vormt tussen twee flexibele weefsellagen. Het heeft een hoog gehalte aan gesloten cellen en een fijne celstructuur. Deze platen kunnen ook gebruikt worden in een spouwmuur die een gedeeltelijke vulling vereist.

Hoe weet ik of mijn woning een spouwmuur heeft?

Er zijn drie manieren waarop je kunt kijken of je woning spouwmuurisolatie heeft.

De eerste methode is het controleren van de leeftijd van je huis. Als het voor 1930 is gebouwd, is het onwaarschijnlijk dat het spouwmuurtjes heeft. Woningen gebouwd tussen 1930 en 1980 zijn waarschijnlijk gebouwd met spouwmuren. Ten slotte hebben huizen die na 1980 zijn gebouwd een grotere kans op spouwmuren.

De tweede methode is om naar je metselwerk te kijken. Als je bakstenen allemaal in de lengterichting zijn gelegd, dan heb je waarschijnlijk een spouwmuur. 

De derde methode is het meten van je buitenmuren vanuit een raam of deur. Als de muur meer dan 30 cm dik is, dan heeft je waarschijnlijk een spouwmuur. Alles wat dunner is dan 30 cm betekent dat je waarschijnlijk een massieve wand heeft.

Wanneer je een professioneel spouwmuurisolatie bedrijf om een offerte vraagt, komen ze bij je langs en vertellen je welk type muur je huis heeft.

Hoe kan ik zien of er al spouwmuurisolatie is geïnstalleerd?

Als je de bakstenen aan de buitenkant van je huis kunt zien, kijk dan of er kleine gaatjes zijn afgedekt. Hier is de isolatie ingeblazen. Als een bedrijf dat een garantie heeft afgegeven het werk heeft gedaan, dan had je dit papierwerk moeten krijgen bij de aankoop van je woning. Een andere manier om te vertellen is om een boortest te doen. Een professionele installateur kan dit voor je komen doen. Door een klein gaatje in je metselwerk te boren, kunt je zien of er al dan niet isolatie is aangebracht.

Kan spouwmuurisolatie vochtig worden?

Spouwmuurisolatie is waterafstotend en mag daarom niet vochtig worden. Sommige eigenschappen zijn echter niet geschikt voor spouwmuurisolatie als ze door de wind worden aangedreven en vochtproblemen hebben. Het zal nodig zijn om de vochtproblemen in de woning op te lossen voordat deze vorm van isolatie wordt aangebracht.

Hoeveel kost spouwmuurisolatie?

De kosten voor het isoleren van spouwmuren kunnen sterk afhankelijk zijn van de grootte van je woning en de benodigde materialen en tijd.

Heb ik een bouwvergunning nodig voor spouwmuurisolatie?

Voor spouwmuurisolatie is meestal geen bouwvergunning nodig. De enige keer dat je de planningsafdeling moet raadplegen is als de isolatie het uiterlijk van de buitenkant van je woning verandert, of als je in een monumentaal pand woont. Neem contact op met Koston.nl voor advies.