Eco steigerhout

Een ERP-systeem voor de houtindustrie

Een ERP-systeem voor de houtindustrie

Geplaatst op

De houtindustrie heeft zijn eigen eisen aan ERP-software. We laten je zien wat dit zijn en waar je op moet letten bij het kiezen van een ERP.

De houtindustrie met haar deelgebieden houthandel, houtindustrie en houthandel heeft haar eigen specifieke processen ontwikkeld die moeilijk in kaart te brengen zijn met een kant-en-klaar ERP-systeem.

We willen een kijkje nemen in een branche-specifiek ERP-systeem voor de houtindustrie en enkele specifieke functies nader onderzoeken. Daarvoor zullen we kijken naar de algemene werking van een ERP-systeem om beter te begrijpen waarom branchespecifieke software in veel gevallen de juiste keuze is. Vervolgens is het zaak om zelf ERP software te vergelijken.

Definitie: Wat is een ERP-systeem?

De afkorting ERP staat voor de zogenaamde Enterprise Resource Planning. Dit beschrijft de ondernemende taak om alle beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten. Dit vereist zo geoptimaliseerde en lean processen in het hele bedrijf. Er moet voor worden gezorgd dat alle processen te allen tijde van de juiste hoeveelheden middelen worden voorzien. Tegelijkertijd mogen er geen middelen onnodig aan processen worden besteed.

In deze context zijn resources allemaal operationele resources die een bedrijf kan openen om zijn eigen zakelijke doeleinden te vervullen. Naast te verwerken goederen omvat dit ook personeel, installaties en machines, onroerend goed, financiële middelen, enz.

Al deze middelen moeten op het juiste moment in de juiste hoeveelheid aan het juiste proces worden toegewezen. Hiervoor is een centraal planningsinstrument nodig. Dit wordt geleverd in de vorm van een ERP-systeem. Hier worden alle processen eerst digitaal in kaart gebracht en worden de gegevens vervolgens samengevoegd tot een centrale database.

Lean en transparantere processen

Dit zorgt voor transparantere processen en betrouwbaardere informatie die centraal gebruikt kan worden door alle actoren in het bedrijf. Afdelingsgrenzen worden zo overwonnen en de processen kunnen verder worden geoptimaliseerd en gestroomlijnd. Bovendien ondersteunt de software de individuele processen met tal van functies en automatiseert ze op veel plaatsen.

Als gevolg hiervan kan een enorme hoeveelheid middelen worden bespaard in het hele bedrijf, die vervolgens winstgevend elders kunnen worden binnengebracht. Een ERP-systeem bestaat uit verschillende modules. Elke module behandelt een specifiek verantwoordelijkheidsgebied in het bedrijf.

Alle modules zijn met elkaar verbonden via de centrale database en maken zo afdelingsoverstijgende werkzaamheden in het hele bedrijf mogelijk. Modules zijn bijvoorbeeld beschikbaar voor personeelsbeheer, productie, inkoop, klantrelatiebeheer, logistiek, merchandise management of boekhouding.

Branchespecifieke ERP-systemen

Dit zijn slechts enkele modules die te vinden zijn in ERP-systemen. Afhankelijk van de behoeften van een bedrijf worden andere toegevoegd of uitgesloten. Het doel is om uw eigen processen volledig te kunnen afdekken met het ERP-systeem, zodat de processen uit alle gebieden zoveel mogelijk geoptimaliseerd en op een resourcebesparende manier geïmplementeerd kunnen worden.

In de loop van de tijd hebben veel ERP-fabrikanten zich gespecialiseerd in specifieke industrieën en hun software aangepast aan de behoeften van bedrijven in die industrieën. Zo is er ERP software voor de productie en zijn er erp-systemen speciaal voor de houtindustrie ook op de markt te vinden. Aan de ene kant kunnen deze betrekking hebben op de productie en verwerking van hout, d.w.z.raw materiaal en productieproduct, evenals de handel in hout.

Functies van een ERP-systeem in de houtindustrie

Hout is een van de belangrijkste bouwmaterialen wereldwijd en wordt op een breed scala aan gebieden gebruikt. Van meubelbouw tot bouw en civiele techniek tot de verpakkingsindustrie, hout is een ongelooflijk veelzijdig product. Bedrijven in de houtindustrie zijn op zich dus niet homogeen. In plaats daarvan bieden ze een breed scala aan varianten van producten, waarvan sommige ook worden geproduceerd in batchgrootte 1.

Een ERP-systeem ondersteunt bedrijven met tal van functies in inkoop, productie of verkoop. Laten we een paar van deze basisfuncties bekijken en de praktische voordelen ervan benadrukken.

Inkoop en houtlogistiek

De aanschaf van ruw hout is in de praktijk soms lastig. Vaak moet het hout van zogenaamde polterorten worden weggevoerd. Het is niet altijd duidelijk waar de afzonderlijke balken zijn opgeslagen. Papierwerk en intra-besparingslogistiek zijn vaak aan de orde van de dag. Een ERP-systeem kan u helpen.

Dankzij een mobiele applicatie weet de chauffeur altijd precies waar de staven worden opgeslagen, welke hoeveelheid moet worden geladen en waar ze precies moeten worden geleverd. Als het logistieke proces vertraging oploopt, kan dit direct door het kantoorpersoneel worden bekeken, zodat andere processen dienovereenkomstig de voorkeur kunnen krijgen om niet inactief te zijn.

Productieplanning en productconfiguratie

Klanten eisen steeds meer individuele aanpassingsopties. Of een tafel nu van het ene of het andere hout is, dit ovaal of rond en het tafelblad is 5cm of 6cm dik, ze wil het graag zelf beslissen. Dankzij virtuele productconfigurators hebben klanten de mogelijkheid om de tafel te ontwerpen op basis van hun ideeën.

Het ERP-systeem maakt vervolgens op basis van het ontwerp een concrete productieorder en verdeelt deze onder alle betrokken partijen. Ook wordt direct geëvalueerd wat het gewenste product kost en wanneer het op zijn vroegst kan worden ingevuld op basis van de huidige bezettingsgraad.

Voortgangsbewaking met het ERP-systeem

Alle processen kunnen worden gevisualiseerd op duidelijke dashboards en hun voortgang kan live worden gevolgd. Als het op één plek vastloopt, kan het snel en gemakkelijk worden gereageerd. Processen zijn vaak nauw met elkaar verbonden. Als het op één plaats wankelt, zal dit ook andere gebieden beïnvloeden. Dankzij voortgangsmonitoring is het mogelijk om proactief te reageren op dergelijke gevolgen. Dit bespaart tijd en uiteindelijk geld.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden