Er zijn verschillende manieren om van je tuin een hele duurzame ruimte te maken! De duurzaamheid zit hierbij onder meer in de elementen die je aan de tuin toevoegt en hetgeen dit betekent voor het milieu rondom je woning. Het is bijvoorbeeld verstandig om voor een groene tuin te kiezen, in plaats van een tuin met veel tegels. Evenals dat je beter voor echt gras kunt gaan dan voor een kunstmat. Op deze pagina vind je een aantal handige tips, die je helpen om van jouw tuin een hele duurzame plek te maken. Aan welke van deze tips heb jij al gedacht bij het uitwerken van een plan voor je duurzame tuin?  

Koop tuinmeubelen van duurzame materialen   

Duurzaamheid zit vanzelfsprekend niet alleen in de keuze voor groen in de tuin. Je kunt duurzaamheid ook zien als een investering in kwaliteit, om je tuinmeubelen bijvoorbeeld niet eens per twee of drie jaar te hoeven vervangen. Kies je voor een klassiek houten tuinmeubel, of ga je voor kunststof? Het voordeel van kunststof is het feit, dat je deze tuinmeubelen slechts met een vochtige doek hoeft af te nemen. Zo blijven de tuinmeubelen lang mooi en is de kans op schade klein. In de herfst en winter kun je de tuinmeubelen naar binnen halen om verkleuring van het materiaal tegen te gaan.  

Zelf tuinmeubelen maken van steigerhout  

Je kunt ervoor kiezen om je tuinmeubelen van kunststof te combineren met meubels die je zelf maakt. Steigerhout is een zeer geschikt materiaal voor het ontwikkelen van fraaie tuinmeubelen. Ook wanneer je voor binnen nog een leuke bijzettafel zoekt, kan steigerhout het perfecte basismateriaal zijn. Je gebruikt hout wat al is afgeschreven door anderen, waardoor vernietiging hiervan voorkomen wordt. Wel zo duurzaam! Daarbij is het hout makkelijk te bewerken en kun je dit helemaal naar eigen smaak afwerken. Perfect voor een bijzettafel, een simpel bankje, enzovoorts.  

Zorg voor veel groen in de tuin  

Een duurzame tuin is een tuin met veel groen! Je wilt bijdragen aan een schone lucht, insecten de ruimte geven om te nestelen, enzovoorts. Dit doe je door voor een combinatie van kleine boompjes en struiken te kiezen. Zorg bijvoorbeeld voor een vlinderstruik in de tuin. Een dergelijke struik trekt veel insecten naar de tuin. Ook leuk is het om een insectenhotel aan de schutting of een houten schuurtje in de tuin op te hangen. Net als de vlinderstruik zal ook een insectenhotel veel insecten trekken.  

Kies voor een moestuin in je tuin  

Reserveer een deel van de beschikbare ruimte in de tuin voor het verbouwen van je eigen groente en fruit. Er zijn verschillende soorten groenten die je heel eenvoudig zelf kunt verbouwen. Denk aan aardappelen, sla en bijvoorbeeld andijvie. Niet alleen is het bijzonder duurzaam om deze groente zelf te kweken. Ook profiteer je van het feit, dat de smaak hiervan veel beter en natuurlijker is dan de smaak van groente uit de winkel. Het gebruik van gifstoffen is niet nodig, wanneer je zelf groente kweekt. Houd alleen in de gaten of er geen slakken rond je groente en fruit zitten!